Cases

Winkelindeling maken via app

Wat een toekomstdroom leek voor de store managers is werkelijkheid geworden

Uitdaging

Onze opdrachtgever bezit honderden Factory Stores in Europa. Stores waarin de producten direct vanuit de fabriek aan de consument worden verkocht. Stores die allen een verschillende lay-out hebben, andere oppervlaktes, andere indelingen. Onze opdrachtgever is een retailer en weet als geen ander hoe belangrijk het is om producten en categorieën van producten zo optimaal mogelijk in een winkel te plaatsen om een maximale omloopsnelheid te behalen. Voor maximale omzet en marge. Maar het proces om te bepalen welke categorieën en producten moeten worden verkocht en hoe en waar ze in de winkel moeten worden geplaatst, was een complex manueel proces. Zo moet worden gekeken of een bepaalde categorie of product nog wel goed verkoopt in een specifieke winkel. Op dit moment worden alle berekeningen gedaan aan de hand van complexe en lastig te begrijpen Excel-sheets die worden gevoed vanuit een BI data source.

Oplossing

Onze opdrachtgever wil managers verantwoordelijk voor een store of meerdere stores de mogelijkheid geven om visueel de indeling van elke beschikbare vierkante meter te maken. Met een volledig in Xamarin gebouwde iPad app. Deze app wordt centraal gevoed vanuit een webapp waar alle store floorplans worden ingevoerd zodat de gebruikers via drag en drop producten en categorieën op de beschikbare posities in hun winkel kunnen slepen. Telkens als ze een update van de winkelindeling maken berekent de app automatisch wat de verwachte omzet wordt, welke marge geprognotiseerd wordt en wat de verschillen zijn met de vorige seizoenen.

Voordelen

Door de store lopen en visueel de complete planning maken met producten en direct de impact op de marge en omzet zien. Wat een toekomstdroom leek voor de store managers is werkelijkheid geworden met een volledige geïntegreerde iPad app, gebouwd door ons in Xamarin. Onze opdrachtgever is nu in staat veel accurater de stores te plannen en op voorhand prognoses te beoordelen, nog voordat de uitlevering van producten heeft plaatsgevonden.