Blogs
& video

Power Platform Governance: Hoe bewaar je de balans tussen controle en innovatie?

Het touw met alle vertrouwen laten vieren

Gebruikers installeren nog altijd met regelmaat systemen en applicaties binnen organisaties zonder expliciete toestemming van de IT-afdeling. Hoe kunnen we deze Shadow IT verminderen en tegengaan, en tegelijkertijd het gat dichten tussen primaire, centraal beheerde oplossingen en de eigen processen van teams en medewerkers in de business?

Shadow IT tegengaan

Het refrein blijft hetzelfde. Volgens de business kan IT nooit snel genoeg innoveren. En volgens IT bouwt de business te veel houtje-touwtje oplossingen, waarbij het wachten is op ongelukken met betrekking tot het verlies van data. Of: wat gebeurt er als ineens veel gebruikers afhankelijk zijn van een bepaalde oplossing terwijl de maker allang niet meer werkzaam is in de organisatie?

Datalekken en ransomware aanvallen zijn aan de orde van de dag en daarmee staan security en compliance hoog op de agenda voor veel mensen die op strategisch en tactisch niveau bezig zijn met het IT-platform in organisaties. Maar tegelijkertijd wil je je mensen vrijlaten en faciliteren om zelf snel eigen oplossingen te bouwen voor hun dagelijkse uitdagingen.

Hoe bewaar je de balans tussen controle en innovatie?

Innovatie stimuleren met low code applicatie-ontwikkeling

Sinds de introductie van Power BI, waarmee iedereen die een beetje handig is met software zelf data kan ontsluiten en analyseren, en ze inzichtelijk kan maken in overzichtelijke grafieken – zijn we in een stroomversnelling terechtgekomen van de opkomst van low code platforms. Naast Microsoft zijn bekende namen op dit gebied Mendix, OutSystems, en bijvoorbeeld Salesforce. Maar slechts weinige aanbieders bieden de veelzijdigheid die het Microsoft Power Platform biedt, vooral in combinatie met Microsoft 365, Dynamics 365 en Azure.

Oneindig innoveren met het Microsoft Power Platform

Zowel Forrester als Gartner prijzen Microsoft met haar Power Platform aan als leader op het gebied van low code applicatie-ontwikkeling. Waarom?

Het Microsoft Power Platform bestaat uit Power BI, Power Apps, Power Automate en Power Virtual Agents. Met het Power Platform wordt het gemakkelijk voor teams en zogenaamde citizen developers in uw organisatie om zelf data te analyseren en processen te automatiseren. Of om zelf innovatieve oplossingen en eigen virtual agents te bouwen om klantcontact op een nieuw niveau te brengen.

Combineer deze zelfgebouwde oplossingen met Microsoft 365, Dynamics 365, en Azure, en u kunt zich voorstellen dat je zo oneindig kunt innoveren en zelf end-to-end business solutions kunt creëren.

Meer weten over wat low code applicaties voor organisaties kunnen betekenen? Bekijk dan eens het verhaal van KLM Health Services.

Mooi. De mogelijkheden zijn dus zo'n beetje eindeloos en over gemakkelijk, snel, zelf innovatieve oplossingen kunnen bouwen hoeven we ons blijkbaar niet echt meer zorgen te maken. Maar hoe blijf je als IT-afdeling in control bij zoveel innovatie?

In control, veilig en compliant

De uitdaging: hoe blijf je in control, ga je shadow IT tegen en stimuleer je tegelijkertijd innovatie?

Een low code oplossing zoals het Microsoft Power Platform is dus perfect geschikt om een speeltuin te creëren voor innovatie vanuit de business, om shadow IT te verminderen en tegelijkertijd het gat tussen de primaire systemen en eigen processen te dichten.

Maar om op een veilige en verantwoorde manier innovatie te stimuleren met zo'n low code business applicatie platform, moet u vooraf goed nadenken over strategie, beleid, security en compliance. U moet natuurlijk ook nadenken over hoe het platform past binnen uw verdere IT-architectuur. En over adoptie van het platform in uw organisatie, en de onboarding van power users.

Hoe pakt u dit aan, en waar moet u beginnen? Hoe zorgt u er daarnaast voor dat uw IT-helpdesk na de implementatie van het Power Platform niet overspoeld raakt met vragen?

Dit zijn allemaal vragen waar u van tevoren een goed en helder antwoord op moet vastleggen in een Power Platform Governance plan. Maak daarbij gebruik van de ingebouwde mogelijkheden van het Power Platform, zoals de Centre of Excellence resources en Application Lifecycle Management (ALM).

Zo plukt u de vruchten van deze bijzonder veelzijdige suite voor low code-gedreven business innovatie, en houdt u de business én IT tevreden. En ontwijkt u tegelijkertijd de risico's en gevaren.

Regel governance, security en compliance vooraf in met de Power Platform Governance Accelerator

Met het Power Platform wordt het gemakkelijk voor teams en citizen developers in uw organisatie om zelf innovatieve oplossingen te bouwen. Maar hoe blijft u in control bij zoveel innovatie?

Met de Rubicon Power Platform Accelerator helpen wij u om binnen drie weken de strategische en tactische kaders in te richten waarmee het Power Platform in uw organisatie kan zorgen voor de meeste innovatie. Onder de juiste governance, en met security en compliance ingebouwd.

Deze assessment eindigt met een concept Power Platform governance plan met daarin uw roadmap, governance beslissingen, een architectuur- en implementatievoorstel en een adoptieplan.

Rubicon is Microsoft Gold en Advanced cloud partner op de thema’s Security, Integration, Data & AI en Business Applications. We letten vanaf dag één op lifecycle management en zijn echte experts op het gebied van data en integratie. We helpen u met onze Power Platform Landing Zone graag naar uw volgende stap in innovatie.