Nieuws

Microsoft start per 1 januari 2023 met uitrol van de EU Data Boundary

Roadmap Microsoft EU Data Boundary

Microsoft heeft aangekondigd dat ze 1 januari 2023 starten met de gefaseerde uitrol van de EU Data Boundary.

Hiermee zal Microsoft klantdata van Microsoft 365, Dynamics 365, het Power Platform en het overgrote deel van Azure afhandelen binnen de grenzen van EU en EFTA. Een randvoorwaarde voor de eerder aangekondigde Soevereine Cloud voor overheden.

Tijdens fase 1 zal Microsoft transparant zijn over datatransfers buiten de EU, al blijven enkele permanente uitzonderingen bestaan.

Met fase 2 gaan ze een stap verder met pseudonimiseren van persoonlijke gegevens die op het platform gegeneerd worden als onderdeel van de cloud dienstverlening, buiten de klantdata om. Een belangrijk onderwerp dat ook terug te vinden is in de DPIA van SLM Rijk (PDF alert).

Fase 3 die gepland is voor 2024 omhelst veranderingen van de support organisatie van Microsoft. Toegang tot klantsystemen door support engineers en het verwerken van technische support data wordt dan hoofdzakelijk binnen de EU-grenzen uitgevoerd.

Rubicon Cloud Advisor heeft in het kader van privacy, beveiliging en Soevereiniteit voor de Rijksoverheid een whitepaper opgesteld. Benieuwd naar ons whitepaper of doorpraten over dit onderwerp? Neem contact met ons op.