Cases

Next-gen data en integratie voor VolkerWessels

Case client logo

Rubicon is al jaren een strategische IT-partner van VolkerWessels. Niet alleen heeft Rubicon de doelarchitectuur voor het integratieplatform ontworpen en geïmplementeerd, ook heeft het bij diverse divisies zorg gedragen voor de implementatie van de datawarehouse-omgeving. De laatste jaren ligt de nadruk sterk op data- en BI-toepassingen. “Het DNA van Rubicon sluit aan bij dat van ons. Ze zijn echt hands-on en helpen ons in de breedste zin van het woord, zelfs met recruitment.”

Strategische partner

“Wij zijn natuurlijk geen IT-bedrijf, maar een bouwbedrijf in de breedste zin van het woord”, aldus Pim ten Brinke, directeur BVGO-ICT bij de bouw- en vastgoeddivisie van VolkerWessels. “Het is voor ons lastig om de talenten die je nodig hebt voor next-generation technologieën te boeien en te binden. Daarom werken we samen met strategische partners, zoals Rubicon.”

Bouw, vastgoedontwikkeling, telecom, installatietechniek, toelevering, wegenbouw, energienetwerken, civiele techniek, spoorbouw, mobiliteit en engineering: VolkerWessels is een veelzijdig conglomeraat met 130 ondernemingen en ruim 17.000 medewerkers.

Gerjan Huisjes is als directeur van VolkerWessels ITBV verantwoordelijk voor de ‘basis-IT’. Huisjes: “Wij zorgen er dus voor dat zaken als computers, internet en Microsoft Teams als commodity beschikbaar zijn. Alles wat onderscheidend is naar de markt toe op applicatie- en dataniveau, wordt op divisieniveau afgehandeld. Met name op die thema’s krijgen we ondersteuning van Rubicon. De laatste jaren hebben we bijvoorbeeld intensief samengewerkt op datavlak.”

Doelarchitectuur ontwerpen en implementeren

De samenwerking begon toen VolkerWessels een Microsoft-partner zocht voor het neerzetten van een doelarchitectuur voor het integratieplatform. Ten Brinke: “Rubicon heeft ons geholpen met het neerzetten van de doelarchitectuur, die naadloos aansluit op onze wensen én die past binnen ons beleid. Die doelarchitectuur is vervolgens verder uitgerold binnen VolkerWessels.”

Een complexe klus, waarvoor één van de Rubicon-experts een half jaar heeft meegelopen op locatie. Na het uitrollen van de doelarchitectuur, ligt het beheer van de architectuur nu in handen van VolkerWessels. Wel staat Rubicon nog altijd paraat op het moment dat er doorontwikkeld moet worden. Nadat de doelarchitectuur is ontworpen en geïmplementeerd, heeft Rubicon een integratieplatform en datawarehouse-omgeving neergezet binnen Azure.

‘Hands-on én dezelfde denk- en zienswijze’

Voor VolkerWessels was de keuze voor Rubicon destijds redelijk vanzelfsprekend, herinnert Huisjes. “We hebben zat partijen over de vloer gehad die maar praten en praten en praten. Rubicon is juist echt hands-on.” Ten Brinke: “Bovendien hebben ze dezelfde denk- en zienswijze over Microsoft en het gebruik van standaardtooling. Zo hebben wij het liefst geen maatwerk, maar gewoon de standaard Azure-componenten.”

Meer doen en minder faalkosten

VolkerWessels is en blijft een bouwbedrijf, maar IT speelt – zoals bij ieder modern bedrijf – een steeds grotere rol binnen alle facetten van de bedrijfsvoering. In de bouw, waar men kampt met een ernstig personeelstekort, helpt IT VolkerWessels onder andere om meer te doen met minder mensen. Bijvoorbeeld dankzij het slim inzetten van digitale hulpmiddelen.

De grootste meerwaarde van IT zit voor VolkerWessels echter in het verminderen van faalkosten. Deze kosten komen voort uit fouten tijdens het bouwproces, bijvoorbeeld wegens miscommunicatie, slechte planning, onjuiste specificaties of verkeerd gebruik van materialen. Technologieën als Building Information Management (BIM), projectmanagementsoftware, mobiele technologieën op de werkplaats en AI zijn hierbij behulpzaam. Cruciaal is ook vooral, zo stelt Ten Brinke, dat data centraal wordt opgeslagen. “Iedereen beschikt daardoor over één bron van waarheid. IT helpt ons dan ook absoluut om de faalkosten te drukken.”

Meedoen in de kopgroep

Zet VolkerWessels ook – al dan niet samen met Rubicon – in op AI en andere next-generation technologieën? Ten Brinke: “Hoewel we zusterbedrijven hebben die zich volop toeleggen op bijvoorbeeld datascience en AI-gebaseerde modellen, focussen wij bij de bouw- en vastgoeddivisie eerder op het optimaliseren van de industrialisatie dan dat we met AI-achtige technologieën bezig zijn.”

VolkerWessels heeft niet de ambitie om voorop te lopen. Toch wil het bedrijf volgens Huisjes wel ‘meedoen in de kopgroep’. “We volgen daarom nauwlettend wat er in de markt gebeurt. En daar heb je goede partners zoals Rubicon voor nodig.” Een mooi voorbeeld van digitale transformatie is volgens hem de dashboarding op basis van Power BI die Rubicon samen met VolkerWessels ITBV heeft ontwikkeld. De dashboards geven realtime inzicht in het gebruik van hardware en software binnen alle werkmaatschappijen, waardoor zij kunnen besparen door alleen te betalen voor wat ze gebruiken.

Niet-lullen-maar-poetsen-DNA

Volgens Huisjes en Ten Brinke sluit het niet-lullen-maar-poetsen-DNA van VolkerWessels naadloos aan bij dat van Rubicon. Huisjes: “Daardoor ontstaat er vanzelf een coöperatieve sfeer.” Ten Brinke vult aan: “Ze zetten ook altijd nét dat ene stapje extra. Het Business Development-team van Rubicon helpt ons zelfs met recruitment op het moment dat wij iemand zoeken. Het is fijn om een IT-partner te hebben waarmee je zo snel en makkelijk kunt schakelen. Het contact is heel laagdrempelig.

De toverformule van Rubicon

De afgelopen jaren is door beide partijen gebouwd aan een solide partnership – wat VolkerWessels betreft is dit het fundament voor een vruchtbare toekomst. Ten Brinke: “Ik houd Rubicon beslist graag aan boord als strategische partner. Ook in de toekomst zullen we ze op gezette momenten vragen om ons met raad en daad bij te staan. Zo weten we zeker dat we bijblijven met de nieuwste ontwikkelingen.”

Collega Huisjes sluit zich hierbij aan: “Zo’n mooie partij als Rubicon moet er alleen wel voor waken dat ze zuinig zijn op hun DNA. En dat ze hun best doen dat over te dragen aan de nieuwere generaties binnen het bedrijf. Je kunt wel allerlei hippe technologie in huis hebben. Maar heb je geen mensen met dat unieke Rubicon-DNA? Dan heeft dat maar weinig waarde. Bovenop de laatste ontwikkelingen zitten én beschikken over die doenersmentaliteit: dát is voor ons de toverformule van Rubicon.”

Bovenop de laatste ontwikkelingen zitten én beschikken over die doenersmentaliteit: dát is voor ons de toverformule van Rubicon. Gerjan Huisjes | directeur VolkerWessels ITBV