Goed en schaalbaar consentmanagement is een must have voor je bedrijf. Hoe werkt dit in Microsoft Customer Insights Journey en hoe past dit binnen een groter landschap?
Consentmanagement is een lastig onderwerp voor een internationaal platform, maar naar mijn mening heeft Microsoft een manier gevonden om dit goed aan te laten sluiten op de verschillende interpretaties van wetgeving en de wensen van veel gebruikers. In alle eerlijkheid heeft het wel even op zich laten wachten, maar wat er nu staat is degelijk en betrouwbaar zoals we van Microsoft gewend zijn.
Het consent center van Microsoft werkt met een opt-in principe op het niveau van communicatiemiddel. Het systeem kijkt dus bij elke poging om een bericht te versturen of de ontvanger een opt-in heeft op dit specifieke medium. Is de opt-in er niet, wordt er niets verstuurd. Restrictive Consent noemen ze dit ook wel. Transactionele communicatie onderscheidt zich van dit principe waardoor je altijd een contract, factuur of verzendbewijs kunt sturen naar relaties, ook zonder opt-in.
Je kunt dit overigens in de instellingen ook omdraaien naar Non-Restrictive. Dan stuurt het systeem dus juist naar iedereen een e-mail, tenzij er een opt-out is. Handig voor je testomgeving, maar ik zou er in de productieomgeving gewoon vanaf blijven. Better safe than sorry.
Binnen commerciële communicatie heeft Microsoft een optionele subcategorie gemaakt. Je kunt er als partij voor kiezen om met zogenoemde topics te werken. Zo kunnen relaties aangeven alleen toestemming te geven voor een subset van commerciële communicatie. Bijvoorbeeld wel communicatie over evenementen, maar niet over kortingsacties. Dit zorgt er in de praktijk voor dat klanten zich minder snel uitschrijven voor alles. Mits je natuurlijk waarborgt dat je relevant blijft op elk onderwerp. Werk je niet met topics? Dan blijft het: alles of niets.
Het kan voorkomen dat je als partij meerdere plekken hebt waar een relatie zijn communicatievoorkeuren kan instellen. Bijvoorbeeld in een app of via een webportaal. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen die per individueel geval anders kunnen zijn, maar het valt of staat met data interoperabiliteit; hoe systemen hun data kunnen delen. Het datamodel van Microsoft voorziet daar gelukkig in. De records zijn beschikbaar in de database en aanpasbaar via flows. Als iemand dus data wijzigt via Dynamics, kan dit gedeeld worden met andere platformen en krijgt een relatie dezelfde waarheid te zien in bijvoorbeeld zijn webportaal. Dit is best wel een klusje waar goed over nagedacht moet worden, maar daar hebben we gelukkig de ervaring voor in huis.
Nou, daar zal ik me maar niet over uitlaten. In de Nederlandse markt zie je vaak dat het niet wordt toegepast, terwijl het in de Duitse markt haast ondenkbaar is om niet te doen. En toch hebben we dezelfde Europese GDPR regels. Hoe je het ook bekijkt, een dubbele opt-in zorgt in elk geval voor een hele goede datakwaliteit. Het is praktisch onmogelijk om onjuiste communicatiegegevens te bewaren in je systeem, je hard bounces nemen drastisch af - wat weer goed is voor je SPAM-rates - en je hebt hele duidelijke bewijslast mocht iemand een keer een klacht indienen over ongewenste communicatie. Maar eerlijk is eerlijk, de tegenhanger hiervan is conversie. Maar dat laat ik dan graag aan de Marketeers.
Schroom niet om contact met ons op te nemen! We helpen je graag verder!