Enkele bijpassende vragen om over na te denken
Staat de acceptatie van cloud nog in de kinderschoenen, heeft er al een migratietraject plaatsgevonden of behoort jouw overheidsinstelling tot de groep van early adopters die de cloud grotendeels omarmd hebben? Aan commerciële clouddiensten werd pas eind augustus 2022 meer ruimte geboden door staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering). Veel overheidsinstellingen staan dus aan de vooravond van grote veranderingen binnen het IT landschap.
Welke van deze drie situaties is op jou van toepassing? Heb je koudwatervrees, vooral vragen of ben je met name positief gestemd over de inzet van commerciële clouddiensten? Enkele bijpassende vragen om over na te denken:
Er kan sprake zijn van koudwatervrees, bijvoorbeeld op het gebied van het beschermen van persoonlijke gegevens en digitale veiligheid. Overigens is dat een terechte zorg, gezien het toenemende aantal cyberaanvallen. De vraag is vooral wie je op het gebied van gegevensbeveiliging kunt vertrouwen. Is de kennis over cybersecurity iets wat je bijvoorbeeld zelf nog kunt bijhouden? En als het antwoord ‘nee’ is dan is het vervolgens de vraag hoeveel externe security specialisten je daarvoor nodig hebt. Meerdere meningen kunnen namelijk ook voor verwarring zorgen, die leiden tot onveilige situaties. Koudwatervrees kan soms ook de angst zijn van baanverlies.
Welke leveranciers moet ik vertrouwen en hoeveel? Klopt de open source gedachte bijvoorbeeld nog wel? Van oudsher is de regel dat overheden niet afhankelijk mogen zijn van een leverancier (vendor lock-in), maar dat heeft tot gevolg dat er meerdere systemen van verschillende leveranciers naast elkaar bestaan. Is dat nog wel nodig? Het levert namelijk complexiteiten op voor gebruikers en zorgt ervoor dat er van alles aan elkaar geknoopt moet worden. Van vendor lock-in wordt gezegd dat het duur is omdat overstappen kostbaar is. Maar is het niet vooral duur dat er nu meerdere systemen naast elkaar bestaan terwijl dat technisch gezien niet nodig is?
Je bent positief, omdat IT-afdelingen op beheer ontzorgd worden, kunnen zij zich nog beter gaan richten op de dienstverlening naar burgers. Bovendien zijn er binnen commerciële clouddiensten al veel bewezen toepassingen beschikbaar. Zo wil een burger niet het gevoel hebben dat zijn of haar vraag in een zwart gat verdwijnt. Digitale duidelijkheid en toegankelijkheid, het snel kunnen vinden van antwoorden en weten bij welk loket je moet zijn, zijn enkele voorbeelden van een betere dienstverlening door overheden. Door de inzet van commerciële clouddiensten kan daar (eindelijk) meer tijd voor worden vrijgemaakt.
Microsoft heeft zich op de beslissing om commerciële cloud diensten te mogen gebruiken al in een vroeg stadium voorbereid en ‘cloud for Sovereignty’ aangekondigd. Rubicon heeft de uitwerking van de beslissing van de staatssecretaris nader bekeken vanuit de onderwerpen die met name relevant zijn voor de Nederlandse overheid.
Download hier onze whitepaper om te ontdekken wat de soevereine cloud inhoudt en nog beter te weten waar je staat.