Blogs
& video

Alle ins en outs voor het werken met een Audience | Customer Insights

Wat is het, hoe gebruik je het en wat zijn de voor- en nadelen?

Binnen Customer Insights werk je met een audience. Een term die je wellicht weleens voorbij hebt zien komen. Maar wat is dat nou precies, hoe gebruik je het en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel alle ins en outs.  

Wat is een audience? 

Een audience in de context van Customer Insights is eigenlijk het type profiel dat je binnenhaalt. Haal je de mensen uit het ene of het andere bakje. Eigenlijk kun je het zien als 3 grote Excel-bestanden met jouw contactpersonen en bijbehorende informatie. Je moet voordat je start met je campagne kiezen uit welk Excel-bestand - audience - je gaat putten. In essentie kun je deze 3 audiences niet met elkaar combineren want voor het systeem zijn het 3 verschillende profielen, ook al zit er in werkelijkheid wellicht nogal wat overlap in.  

Contacts 

Het meest voor de hand liggende audience is contacts. Dit is de contactentiteit die je terugvindt in je Dynamics CE omgeving van sales, service en Customer Insights journey. Ook wanneer je accounts wil benaderen met Customer Insights Journeys, doe je dit via Contacts. Je kunt dus nooit een e-mail sturen naar ‘Rubicon’, maar gebruikt altijd een contactpersoon die bij Rubicon werkt om je segment mee op te bouwen. In de praktijk werkt dit een stuk prettiger, maar het is soms wel even schakelen. Het grote voordeel van het gebruik van Contacts is dat het direct gerelateerd is aan veel tabellen in Dynamics CE. Data uit account, orders, contracten etc. zijn allemaal beschikbaar om te gebruiken in de journey of in de e-mail als dynamische content. 

Leads 

In de context van Customer Insights zijn leads altijd gerelateerd aan contacten. Een lead is volgens Microsoft namelijk een verkoopkans bij een contactpersoon of account. Een contactpersoon kan dus ook altijd meerdere leads hebben en een lead zou in principe nooit zonder contactpersoon bestaan. In de praktijk weten we dat dit bij Sales vaak anders wordt gebruikt, maar het is goed om de verschillende principes te snappen voor je gezamenlijk een gesprek in gaat hoe het voor jullie situatie het beste werkt. Omdat het wel veel voorkomt dat er leads zijn zonder contacten, is het wel mogelijk om een segment te maken met het audiencetype lead. Deze kijkt dan niet verder dan de lead en het maakt daardoor ook niet uit of er een contactpersoon of account achter verborgen zit of niet.  

Customer Profile 

Het customer profile is het profiel in Customer Insights data dat wordt samengesteld door verschillende bronnen bij elkaar te voegen tot één profiel. Het uniified profile. De contacten uit Dynamics CE zijn meestal een onderdeel van dit profiel, maar dat hoeft dus niet. Zo kan het voorkomen dat je data uit bijvoorbeeld een geïsoleerd kaartjessysteem koppelt aan dit profiel en dat een deel van de mensen die een kaartje hebben gekocht, niet in je CRM-systeem staan. Wanneer je dan een segment maakt in Customer Insights Data op basis van de kaartverkoop, heb je profielen die niet gerelateerd zijn aan een contact, maar wel een volwaardig profiel zijn om een journey mee te starten.  

Opletten bij gebruik 

Wanneer je een segment hebt gemaakt met audience ‘customer profile’ in Customer Insights Data moet je opletten dat de e-mail die je wilt sturen aan dit audience ook alleen maar componenten gebruikt uit het customer profile. In je e-mail-editor kun je hiervoor kiezen als je dynamische content als ‘first name’ wil gebruiken. Selecteer je die vanuit de tabel ‘contact’ of de tabel ‘customer profile’. Door elkaar heen gebruiken kan op deze manier echt niet, simpelweg door de Excel-gedachten die we eerder hebben toegelicht. Iemand staat niet in het bestandje waar jij de voornaam in wilt opzoeken.  

Gerelateerde tabellen 

Kun je het dan helemaal nooit door elkaar heen gebruiken? Dat kan gelukkig sinds een aantal maanden wel. De tabellen van contact en customer Profile zijn aan elkaar gerelateerd, mits ze natuurlijk onderdeel zijn van het eerdergenoemde unified profile. Je kunt dus in een e-mail voor een contact een veld uit het customer profile gebruiken, zoals je ook het veld vanaf een gerelateerd account kunt gebruiken bij een contact. Let er bij je inrichting dan wel op dat de data ook daadwerkelijk aanwezig is in de tabellen en zorg voor een goede alternatieve tekst. Vanuit het customer profile kun je niet de contacttabel gebruiken. Het blijft dus soms schipperen tussen beiden, maar als je de data en de principes eenmaal goed snapt, werkt het als een zonnetje.  

Meer weten? 

Schroom niet om contact met ons op te nemen! We helpen je graag verder!