Onze visie op: SharePoint

SharePoint heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een volwassen en enorm functioneel uitgebreid platform. Het platform biedt standaard veel functionaliteit als het gaat om samenwerken, social mogelijkheden met onder andere Yammer integratie, Enterprise Content Management voor document en web content management, Business Intelligence services voor management informatie en dashboards, workflow en nog veel meer. Door de naadloze integratie met Microsoft platform producten zoals Lync, Exchange, Dynamics CRM, MS Projects en Office vormt SharePoint de centrale ‘hub’ van waaruit gebruikers hun dagelijkse taken kunnen uitvoeren.

De laatste versie SharePoint 2013 heeft hierbij vooral bijgedragen aan de browservriendelijke en moderne interactie, investeringen in web development technieken, open standaarden en het verder open zetten van haar cliënt APIs. SharePoint is met recht het defacto samenwerkingsplatform.

Hybrid, hybrid, hybrid...

Al lijkt Microsoft vooral voor de Cloud te gaan en is de naam SharePoint op Office 365 nauwelijks meer terug te vinden, toch weten we zeker dat we de komende jaren nog genoeg nieuwe versies van SharePoint Server kunnen verwachten.

Microsoft ziet dat bedrijven voorlopig nog niet massaal met SharePoint de Cloud ingaan, ondanks het feit dat er een groeiende trend waarneembaar is. We zien wel dat Microsoft enorm inzet op het ondersteunen van hybride SharePoint omgevingen,zowel vanuit functioneel oogpunt (het lijkt één omgeving voor de gebruiker) als beheer mogelijkheden met System Center.

We verwachten dat het applicatie model zich steeds meer gaat conformeren aan de SharePoint online variant. Het online App model (geen maatwerk meer op SharePoint zelf) heeft daarmee ook steeds meer haar invloed op lokale SharePoint maatwerk oplossingen. De inzet van de cliënt side APIs wordt daarmee een steeds belangrijker instrument voor de SharePoint ontwikkelaar.

Verwachtingen

Wat kunnen we verwachten van de nieuwe SharePoint versie?

  • Vooral flinke verbeteringen in de beheersbaarheid en ondersteuning van hybride mogelijkheden. Het zal eenvoudiger zijn om onderdelen van Office 365 te integreren met de eigen lokale omgeving. Bijvoorbeeld: Gaan we als organisatie zelf investeren in een grote OneDrive voor gebruikers of nemen we de OneDrive voor business uit de Cloud, die de gebruiker 1TB aan opslag biedt en naadloos integreert met de lokale SharePoint omgeving?
  • Office Graph en Office Delve zijn ontwikkelingen die verder gaan dan alleen Enterprise search. Zij vervangen het zoeken door ‘persoonlijk’ brengen van informatie. We kunnen hier elementen van verwachten in de nieuwe versie van SharePoint Server.
  • NextGen Portals. Online zien we Office Video als eerste voorbeeld van een NextGen Portal met SharePoint. Office Video is een video portaal voor het eenvoudig opslaan en publiceren van video’s, ofwel de YouTube binnen de organisatie. We verwachten dat dit jaar de volgende NextGen portals rond kennismanagement en mensen zich gaan presenteren.
  • Groups. In Office 365 zijn Groups geïntroduceerd om eenvoudig documenten te kunnen delen in (gesloten) groepen. Een ontwikkeling die volgens ons wellicht de ‘ad-hoc’ samenwerking met teamsites in SharePoint gaat vervangen en beter past in de ‘manier van werken’ die we als mensen gewend zijn.

Dit zijn slechts enkele nieuwe ontwikkelingen, die we al zien op Office 365 en die hun weg zullen vinden naar SharePoint Server. Hiermee zal SharePoint Server nog meer standaard inzetbare functionaliteit gaan bieden. De balans tussen maatwerk en standaard functionaliteit blijft daarom een belangrijk vraagstuk voor organisaties.

Share Point 2016

Meer standaard functionaliteit

Waar onze klanten in het verleden ‘los’ gingen met het bouwen van eigen oplossingen in SharePoint door het toevoegen van eigen maatwerk, zien we nu steeds meer organisaties kiezen voor “100% standaard functionaliteit”. Een trend waarvan we verwachten dat die zich in de toekomst, zeker in de Cloud, meer gaat doorzetten. Dit heeft deels ook te maken met de groeiende functionaliteit die SharePoint biedt. Waar in het verleden maatwerk nodig was, zien we dit als standaard functionaliteit in nieuwe versies van SharePoint verschijnen. Vooral voor de domeinen zoals samenwerken in combinatie met Office, zoeken, social en document management kiezen klanten ervoor om het platform niet op maat aan te passen, maar de functionaliteit te gebruiken zoals deze uit de doos geleverd wordt. Dit is een ontwikkeling die Rubicon al jaren toejuicht en die terug te vinden is in onze standaard SharePoint oplossingen.

SharePoint en maatwerk

Bij SharePoint development is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen de standaard functionaliteit en architectuur die het platform biedt en de flexibiliteit van het .Net framework van Microsoft. Een SharePoint ontwikkelaar is volgens ons dan ook meer dan een .Net ontwikkelaar die tegen de APIs van SharePoint kan ontwikkelen. Weten wat er in de grote lego doos zit en hoe je dit kunt of zelfs moet inzetten is een belangrijk ingrediënt dat in het DNA zit van al onze SharePoint ontwikkelaars.
Rubicon heeft een basis Governance model ontwikkeld voor SharePoint omgevingen die past binnen kleine en hele grote organisaties. In dit model wordt op een goede manier omgegaan met de balans tussen het gebruik van standaard functionaliteit, zoals deze bedoeld is en het implementeren van de specifieke wensen van de klant op basis van maatwerk. Hier vertellen wij u uiteraard graag meer over in een andere setting.

We zien dat door de focus van Microsoft op de Cloud met haar ‘Cloud first strategie’ ook SharePoint development een aardverschuiving aan het maken is. Om te beginnen loopt de online versie van SharePoint (versie 16) al voor op SharePoint 2013 (versie 15) qua nieuwe functionele en technische mogelijkheden. Door de SharePoint APIs, met in het bijzonder de cliënt side APIs, die steeds meer mogelijkheden bieden en de ondersteuning van OAuth en OData technieken, zien we dat ontwikkelen voor SharePoint Online en SharePoint on premises steeds dichter bij elkaar komen.

De online versie van SharePoint biedt ontwikkelaars steeds meer uitbreidingsmogelijkheden om maatwerk toe te passen. Deze vorm van uitbreiden van SharePoint dwingt zich meer en meer naar de on premises versies van SharePoint. Een van de uitgangspunten die onze ontwikkelaars daarom mee kunnen nemen in uw maatwerk uitbreidingen voor SharePoint is het ontwikkelen van ‘Cloud Ready’ oplossingen. Dit betekent dat het maatwerk geheel naar de wensen van de klant op maat wordt ontwikkeld voor een on premises omgeving, maar in de toekomst ook in een SharePoint Online variant kan draaien.Terug naar het overzicht


Vragen over dit onderwerp?Copyright Rubicon   |   All Rights Reserved   |   Disclaimer   |   Privacy Statement   |   Leveringsvoorwaarden