Office 365 apps ontwikkelen met Microsoft Graph en Office UI Fabric

Microsoft biedt al enige tijd de mogelijkheid eigen tiles toe te voegen aan Office 365 App Launcher. Door gebruik te maken van een eigen tile kan vanuit Office 365 een koppeling worden gelegd naar een zelf ontwikkelde webapplicatie. Op deze manier wordt voor de eindgebruiker één centrale plek gecreëerd waarbinnen alle beschikbare services van Office 365 en de door de eigen organisatie aangeboden webapplicaties, zijn te benaderen. Het ontwikkelen van webapplicaties die beschikbaar worden gesteld in Office 365, brengt voor ontwikkelaars vaak een aantal uitdagingen met zich mee.

Microsoft Graph

De eerste uitdaging voor ontwikkelaars is het in een enkele applicatie integreren van informatie die is opgeslagen in verschillende Office 365 services. Voorbeelden hiervan zijn het ophalen van gebruikersgegevens uit Azure AD, e-mailconversaties uit Outlook en bestanden uit SharePoint of OneDrive. Om ontwikkelaars betere integratiemogelijkheden te bieden, heeft Microsoft afgelopen jaar de globale beschikbaarheid van de Microsoft Graph, voorheen bekend als de Office 365 Unified API, aangekondigd.

De Microsoft Graph is een unified API endpoint waarmee data uit de Microsoft cloud, waaronder Office 365 and Azure AD, kan worden opgehaald. Dit biedt ontwikkelaars de mogelijkheid vanaf een centrale locatie en op een gemakkelijke manier informatie op te halen uit meerdere services van Office 365. Deze nieuwe mogelijkheden zijn vooral krachtig bij het integreren van informatie in applicaties gebouwd voor het Office 365 platform. Zoals Microsoft de Microsoft Graph zelf omschrijft: “One endpoint to rule them all“.

Microsoft Graph Unified Api Endpoint
Bron: https://blogs.office.com/2015/11/18/today-at-connect-introducing-the-microsoft-graph/

De Microsoft Graph, te benaderen op https://graph.microsoft.com, maakt gebruik van open webstandaarden als OAuth 2.0, REST en JSON waardoor de informatie vanaf elk ontwikkelplatform op te halen is. Naast een unified API endpoint biedt Microsoft Graph ook toegang tot intelligentie en inzichten uit de Microsoft cloud door gebruik te maken van Machine Learning algoritmes op data en gedrag van eindgebruikers.

Office UI Fabric

Een andere uitdaging is de user interface. Wanneer een applicatie vanuit het Office 365 platform is te benaderen, is het vanuit user experience oogpunt wenselijk dat gebruikers dezelfde look and feel ervaren als in de Office 365 services. Veel ontwikkelaars hebben vaak moeite deze look and feel mee te geven aan hun applicatie. Microsoft heeft geluisterd naar de wensen van de community en heeft afgelopen jaar Office UI Fabric framework uitgebracht. Een responsive, front-end design framework, ontworpen voor het gemakkelijk ontwikkelen van web experiences gebruik makend van de Office Design Language. 

Met het Office UI Fabric framework kunnen verschillende stylingcomponenten worden gebruikt om applicaties op een gemakkelijke manier de Office look and feel mee te geven. De styling omvat onder andere typografie, kleuren, iconen en animaties. Onder de herbruikbare componenten vallen onder andere zoekboxen, personalia-kaarten, navigatie en inputelementen.

Office Ui Fabric Framework

Microsoft maakt binnen Office 365 zelf ook gebruik van Office UI Fabric framework voor bijvoorbeeld OneDrive, Outlook, Delve en het Video Portaal.

Toepassing

Benieuwd naar de toepasbaarheid van deze nieuwe mogelijkheden en hoe deze kunnen worden ingezet in een echt scenario? In de nieuwste editie van het DIWUG Magazine leg ik uit hoe je een Office 365 app opzet en gebruik laat maken van de Microsoft Graph en het Office UI Fabric framework.

Maarten Stelling - SharePoint consultant bij Rubicon


Terug naar het overzicht


Vragen over dit onderwerp?Copyright Rubicon   |   All Rights Reserved   |   Disclaimer   |   Privacy Statement   |   Leveringsvoorwaarden