Storytelling met Microsoft Sanddance

Microsoft biedt ons de afgelopen jaren steeds nieuwe mogelijkheden voor Data Visualisatie in bestaande en nieuwe producten. De ontwikkelingen van de oorspronkelijke Excel add-ons zoals PowerPivot, Power View, Power Map, die uiteindelijk hebben geleid tot het huidige Power BI-platform, dateren slechts uit het jaartal 2010. Dit geeft aan wat je in 6 jaar tijd kunt bereiken.

In maart 2016 werd een experimenteel project uit de “Microsoft Garage” in de etalage gezet met de naam “Sanddance”. Microsoft beschrijft “de Garage” als een laboratorium voor experimentele projecten die naar verwachting een grote impact zullen hebben in toekomstige ontwikkelen. Welke, dat weten ze nog niet, maar ze zijn bereid om deze experimenten te tonen voor reacties en feedback. Ik ga al een aantal jaartjes mee met de Microsoft Business Intelligence reis en gedurende deze reis heb ik geleerd dat je altijd enige tijd moet spenderen om nieuwe features te ontdekken.

Dus Sanddance. Vanaf de site https://www.sanddance.ms/ worden we, voor het proberen van Sanddance, doorverwezen naar een website op het Azure-platform. We krijgen een blauwe “Column” grafiek voorgeschoteld met diverse menu-opties waaronder de mogelijkheid om enkele demo datasets te selecteren. Je hebt ook de mogelijkheid om een eigen dataset te analyseren in Sanddance. Ik zal aan de hand van de beschikbare demo dataset “DemoVote” het beoogde doel van Sanddance laten zien.

Ik kies vanuit het “Dataset” menu voor de dataset “DemoVote” en krijg een “Column” grafiek te zien, weergegeven in Figuur 1: Sanddance Column grafiek.

Sanddance Column Grafiek
Figuur 1: Sanddance Column grafiek

Ik heb nog niet echt een idee waarnaar ik precies zit te kijken, maar wanneer ik de grafiekweergave wijzig in een zogeheten “Scatter” veranderd dat. Ik speel wat met “Color by” mogelijkheden om te komen tot de visualisatie, weergeven in Figuur 2: Sanddance Scatter grafiek. 

Sanddance Scatter Grafiek
Figuur 2: Sanddance Scatter grafiek

Vanuit deze Scatter grafiek krijg ik een duidelijk beeld dat de data betrekking heeft op de Verenigde Staten. Aan de hand van dit eenvoudige voorbeeld heb ik laten zien wat de kracht is van Microsoft Sanddance, namelijk: storytelling. Naast het eenvoudig selecteren van data-elementen en wijzigen van opties, krijg je de mogelijkheid om de diverse weergaven op te slaan in het onderdeel “Insights”. De opgeslagen weergaven kun je vervolgens achter elkaar als een filmpje afspelen op je scherm. Tijdens het afspelen lopen de visualisaties soepel in elkaar over, zodat je als het ware een data verhaal vertelt. Helaas kun je zo’n Insight’s filmpje niet opslaan. Je kunt de Insights wel bewaren als een bestand om ze vervolgens te delen met anderen.

Een zeer krachtige analyse-optie in Sanddance die mij opviel is “Isolate” (en haar tegenhanger “Exclude”). Hiermee kun je een verzameling datapunten visueel selecteren om deze gefilterde verzameling vervolgens verder te analyseren. Een vergelijkbare Isolate-optie was voorheen beschikbaar in ProClarity, maar in de huidige Microsoft product suite kan dit visueel filteren nergens meer. De visualisatievorm Sanddance is ook als visualisatie opgenomen in het Power BI-platform.

Data analyseren en storytelling in Sanddance gaan zeer eenvoudig. De hoeveel data die je kunt aanbieden, is beperkt en let op: je data wordt opgeslagen in de Azure cloud. Als laatste heb ik nog een eigen dataset (ASCII Tab-gescheiden bestand) met Nederlandse data toegevoegd in Sanddance en deze visualisatie in een tiental muisklikken gemaakt. Kunnen jullie raden wat voor “energie” story hier achter zit?

Sanddance Energie Storytelling
Figuur 3: Energie Storytelling
Niels den Boer - data analytics consultant bij Rubicon met meer dan 10 ervaring in Business Intelligence oplossingen en geautomatiseerde informatievoorziening. Specialisaties: informatie-analyse, data-architectuur, data modelleren en datavisualisatie.


Terug naar het overzicht


Vragen over dit onderwerp?Copyright Rubicon   |   All Rights Reserved   |   Disclaimer   |   Privacy Statement   |   Leveringsvoorwaarden