Alles weten over de soevereine cloud voor overheden?

Er wordt een start gemaakt om de Nederlandse overheid gebruik te laten maken van commerciële cloud diensten. Dit bericht kwam eind augustus van staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Het levert veel vragen op, maar ook discussies, onder andere bij Informatie Managers en CISO’s (Chief Information Security Officers) van overheden, maar ook IT Directeuren van ministeries.

Duidelijkheid geven

Microsoft heeft zich op de beslissing om commerciële cloud diensten te mogen gebruiken al in een vroeg stadium voorbereid en ‘Cloud for Sovereignty’ aangekondigd. Rubicon heeft binnen de overheid veel klanten. Daarom gaan we op 15 november a.s. duidelijkheid geven in het webinar ‘De soevereine Cloud voor de Nederlandse overheid’. Onze collega Just Spoor, Business Security Consultant, zal dit webinar voorzitten en vragen van deelnemers, zo goed als mogelijk, beantwoorden.

Nu al interesse? Inschrijven gaat via deze pagina.

De betekenis van soeverein

Een overheidsinstelling is soeverein als zelf het hoogste gezag gevoerd kan worden. Daarom zullen we in dit webinar onder andere verduidelijken welke taken alleen door hen kunnen worden uitgevoerd.

Vragen die onder andere beantwoord worden tijdens het webinar

Er zijn 5 kennisgebieden waar we uitgebreid op in zullen gaan. Onderstaand zijn ze voorzien van enkele vraagstellingen:

  1. Data: Waar staat het, wie is eigenaar en verantwoordelijk, hoe zit het met de opslag en verwerking ervan in de cloud en wat moet je doen om volledige controle te houden op gevoelige data?
  2. Privacy: Hoe bescherm je privacygevoelige informatie binnen cloud diensten, welke controlemiddelen zijn er op de privacy van gevoelige data te garanderen, wat is nodig om aantoonbaar veilig te zijn voor de Autoriteit Persoonsgegevens?
  3. Compliance: Wat vereist wet- en regelgeving rondom de opslag en verwerking van gevoelige informatie, op welke manier zijn cloud oplossingen voorbereid om compliant te zijn, hoe helpt Rubicon overheden met de realisatie en aantoonbaar maken van compliance?
  4. Beschikbaarheid: Welke voordelen hebben commerciële cloud diensten als het om beschikbaarheid gaat, hoe wordt snel herstel gegarandeerd als er toch iets mis mocht gaan, Wat is het risico, bijvoorbeeld voor burgers, als continuïteit niet gegeven kan worden?
  5. Security: Welke gevaren kunnen optreden in bestaande legacy systemen, wat is het voordeel van public cloud, hoe beveilig je de toegang tot data in de cloud, met welke diensten is cybercriminaliteit preventief te voorkomen?

Laat je goed informeren over de impact, maar vooral kansen die er voor overheden en burgers liggen. We helpen overheden graag met het bereiken van een succesvolle cloudadoptie.Terug naar het overzicht


Vragen over dit onderwerp?Copyright Rubicon   |   All Rights Reserved   |   Disclaimer   |   Privacy Statement   |   Leveringsvoorwaarden