Microsoft’s Reporting Portal

Met de komst van SQL Server 2016 is eindelijk ook Reporting Services (SSRS) aangepakt. Een belangrijk onderdeel ervan is het Reporting Services portaal dat volledig is vernieuwd. Waar tot aan de vorige versie nog gebruik moest worden gemaakt van SharePoint om de verschillende BI-componenten on-premise aan te kunnen bieden, neemt het reporting services portaal deze functie over. Het portaal ondersteunt vooralsnog 3 van de 4 onderliggende rapportagetypen die Microsoft nu onderscheidt. 

Report Builder
Report Builder

Gepagineerde rapporten

Gepagineerde rapporten zijn de oude SSRS-rapporten die worden gebouwd met SQL Server Report Builder of met SQL Server Data Tools. Hierbij is het mogelijk om pixel perfect rapportages te maken waarbij men vrij is in de opzet van de layout van het rapport.

Interactieve rapporten

Interactieve rapporten zijn de rapporten gebouwd met de Power BI Desktop applicatie. Power BI Desktop is een hedendaagse visuele data discovery applicatie en de volgende generatie van de Power View-technologie. Het genereert HTML5-gebaseerde rapporten en ondersteunt alle moderne browsers.

Power Bi Desktop
Power BI Desktop
Datazen
Datazen

Mobiele rapporten

Mobiele rapportages zijn gebaseerd op de aangekochte Datazen Technology. Met deze technologie heeft Microsoft nu ook een echte mobiele rapportage oplossing toegevoegd aan haar BI-suite.

Analytische rapporten en grafieken

Onder de analytische rapporten en grafieken valt Excel, wat nog steeds de meest gebruikte BI-tool ter wereld is. Deze rapporten en grafieken worden nog niet ondersteund maar kijkend naar de Microsoft Reporting Roadmap gaat dat wel gebeuren.

Om deze verschillende typen rapportages te kunnen aanbieden, heeft het oude SSRS-portaal een ware metamorfose ondergaan en ziet er nu weer modern en opgefrist uit.

Excel
Excel
Vernieuwd Ssrs Portaal

Opvallend zijn de KPI ‘tegeltjes’. Eindelijk een waardige opvolger van de PerformancePoint Server functionaliteit die binnen SharePoint beschikbaar was en al lange tijd als ‘end of life’ werd beschouwd. Lang was onduidelijk waar en hoe Microsoft deze functionaliteit zou gaan aanbieden maar met de aankoop van de Datazen Technology werd dit toch vrij snel duidelijk. Nu dit alles ook nog eens geïntegreerd is in SQL Server 2016, is het plaatje compleet. Het nieuwe portaal is ook volledig op te maken in de huisstijl van de organisatie. Hierover meer in onze volgende blog. 

Michael van Vlimmeren - data analytics consultant bij Rubicon met meer dan 15 jaar ervaring in Business Intelligence en Data Warehousing. Specialisaties: informatie-analyse, data-architectuur, data modelleren en datavisualisatie.


Terug naar het overzicht


Vragen over dit onderwerp?Copyright Rubicon   |   All Rights Reserved   |   Disclaimer   |   Privacy Statement   |   Leveringsvoorwaarden